Vormingen

Wil je graag via mail op de hoogte blijven van toekomstige vormingen in de regio? Laat ons je e-mail adres weten en wij houden je up to date!

 

SAMEN PARTNER, NIET SAMEN OUDER?!

Voor meer informatie over deze vorming, kan je steeds contact opnemen met de Opvoedingswinkel Mortsel. 

Deze vormingsreeks richt zich tot partners waarvan één of beiden kinderen heeft uit een vorige relatie. Tijdens 5 avonden bekijken we hoe ouderschap en partnerschap op elkaar afgestemd kunnen worden in een nieuwe relatie. Verder is er aandacht voor de maatschappelijke kijk op nieuwsamengestelde gezinnen, op stiefouderschap, de beleving van de kinderen, wonen in een éénoudergezin etc.    Begeleiding door Jo Knockaert.    

   

VERBINDENDE COMMUNICATIE

 

Het gedrag van kinderen vertelt ons heel veel. Verbindende communicatie laat je de wereld van de gevoelens en behoeften ontdekken. Via deze weg ervaren we 'echte' verbinding, voorbij al het streven naar verandering. Het reikt je een taal aan om te spreken en luisteren vanuit je hart.                                                                                                                                Spreker: Annelies Peeters, werkzaam als psychotherapeute binnen Centrum blabla vzw

 

Datum: donderdag 08 maart 2018 van 20u tot 22u

Prijs: gratis, inschrijven is nodig

Inschrijven: e-mail mortsel@opvoedingswinkel.org

Locatie: CC Mortsel, Heilig-Kruisstraat 16

 

 

ALS KLEINE KINDEREN GROOT WORDEN:GAMEN

 

Heel wat tieners beschrijven gamen als een plezierige of zelfs hun favoriete bezigheid. De meeste gamers spelen zonder problemen, maar voor een kleine groep is deze vrijetijdsbesteding niet zonder risico's. In deze interactieve sessies reiken we je handvaten en tips aan om het gesprek met je tiener aan te gaan en om op een goede manier grenzen te stellen.

Voor ouders van tieners van 10 tot 15 jaar.

Spreker: Vagga, Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg

 

Datum: donderdag 08 maart 2018 van 19u tot 21u30

Prijs: gratis, inschrijven is nodig voor 1 maart 2018

Inschrijven: e-mail vrijetijdenwelzijn@borsbeek.be

Locatie: Corneel Smitslei 66, Borsbeek

 

KINDEREN ZIJN GEEN PUPPY'S: ZELFSTURING IN OPVOEDING

Wat hebben kinderen van ons nodig om uit te groeien tot zelfbewuste en zelfstandige volwassenen? Wat zijn helpende of belemmerende factoren in hun ontwikkeling? Hoe kunnen we een richtinggevende autoriteit zijn, zonder autoritair te zijn? Wat als we, voorbij de korte termijn gedragscontrole, focussen op de ontwikkeling van onze kinderen op langere termijn, en dit zowel op fysiek, emotioneel, mentaal als sociaal vlak? Hoe kunnen we ons eigen onvermogen benutten als kans om zelf te groeien?

Spreker: Jürgen Peeters van de Onderstroom

 

Datum: dinsdag 20 maart 2018 van 19u30 tot 21u30

Prijs: gratis, inschrijven is nodig voor 10 maart 2018

Inschrijven: e-mail huisvan het kind@kontich.be of tel. 03/451 14 58

Locatie: Bibliotheek, Sint Jansplein 8, Kontich

 

LICHAAMSBELEVING EN SEKSUALITEIT BIJ KINDEREN

Waarover gaat seksualiteit bij kinderen? Hoe ervaren kinderen verliefdheden en seksuele spelletjes? Er wordt bekeken hoe je met kinderen over seksualiteit kan praten en hoe je hun vragen kan beantwoorden.

Spreker: Helga Bauwens

 

Datum: woensdag 18 april 2018 van 19u30 tot 22u

Prijs: gratis

Inschrijven: e-mail mieke.bogaerts@edegem.be

Locatie: 't Zwaluwnest, Drie Eikenstraat 19, Edegem

 

EIGEN BAAS OVER JE GEDACHTEN - LEER JE KIND POSITIEF DENKEN (VOLZET)

De voordelen van positief denken zijn inmiddels in vele onderzoeken beschreven. Kinderen die positief denken zijn gelukkiger en hebben meer vrienden. ze worden minder gepest en presteren beter op school. Als ouder ben je een belangrijk model voor je kind. Vandaar dat je tijdens deze infoavond eerst zelf leert om met je negatieve gedachten aan de slag te gaan. Je leert hoe je je kind kunt uitleggen wat positief denken is en hoe jullie dit samen kunnen oefenen. Je gaat naar huis met praktische tips die je helpen hiermee aan de slag te gaan. Spreker: drs. Wendy de Pree, ontwikkelingspsycholoog en gedragstherapeut

Datum: dinsdag 22 mei 2018 van 19u30 tot 22u

Prijs: gratis, inschrijven is nodig

Inschrijven: e-mail mortsel@opvoedingswinkel.org

Locatie: Zaal 't Parkske, Edegemsestraat 26, Mortsel

 

TYPISCH TIENERS

Een verhaal over wispelturige hersenen en hormonen, draaiende ogen, slaande deuren en verschilende keren de eerste keer. Je krijgt eenvoudige tips om het samenleven met tieners vlot te laten verlopen, wetende dat het niet altijd evident is om die tips toe te passen.

Spreker: Sarah van Gysegem. Huis van het Kind Kontich i.s.m. Gezinsbond afdeling Kontich-Centrum

 

Datum: woensdag 23 mei 2018 van 19u tot 22u

Prijs: gratis, inschrijven is nodig voor 13 mei 2018

Inschrijven: e-mail huisvan het kind@kontich.be

Locatie: Sociaal huis(raadzaal), Bibliotheek, Sint-Jansplein 8, Kontich

 

 

EEN EIGEN WILLETJE

De peuter ontwikkelt een eigen wil en zijn/haar karakter krijgt duidelijk vorm. 'Zelf' doen, grenzen aftasten tussen 'ik' en 'jij', heuse driftbuien wanneer grenzen getrokken worden. De leeftijdsfase van 1 tot 3 jaar wordt daarom soms aangeduid met 'de koppigheidsfase'

In deze vorming bespreken we waar en wanneer de driftbuien van een peuter zich voordoen. We overlopen dagelijksse momenten van eten, slapen, spelen. We bekijken hoe je grenzen kan stellen en driftbuien kan milderen, zonder de groei naar autonomie te belemmeren. 

Datum: donderdag 24 mei 2018 van 19u30 tot 22u

Prijs: gratis, inschrijven is nodig voor 17 mei 2018

Inschrijven: e-mail vrijetijdenwelzijn@borsbeek.be

Locatie: Corneel Smitslei 66, Borsbeek