Respectvol omgaan met speelgoed

Sommige kinderen lijken alles wat in hun handen komt, stuk te krijgen. Vaak per ongeluk, in het enthousiasme van het spel. Soms denk je dat ze er plezier in vinden om een stuk speelgoed vakkundig te slopen of lijkt het wel of broeken en schoenen maar een week heel blijven.

Het ene kind gaat al wat bruter om met speelgoed dan het ander. Ook het karakter heeft een invloed. Sommige kinderen hebben een erg grote ontdekkingsdrang en doen niets liever dan dingen uit elkaar halen om te zien hoe de mechanismen werken. Die kinderen doe je een heel groot plezier door hen te laten experimenteren met het in- en uit elkaar halen van een oude telefoon bijvoorbeeld. Gooien met een bal is heel normaal, gooien met je pop of auto is dan weer niet de bedoeling.

Als kind heb je heel wat leren. Ouders en opvoeders moeten dus heel wat geduld en inlevingsvermogen aan de dag leggen om keer op keer uit te leggen wat er van het kind verwacht wordt. Het duurt wel even voor een kind begrijpt waarvoor bepaald speelgoed bedoeld is. Merk je na heel veel herhaling nog steeds dat je kind doelbewust een speeltje stuk maakt, dan is het goed om duidelijk grenzen te stellen. Benoem steeds duidelijk het gedrag dat je afkeurt, en vermijd om je kind als persoon negatief te benaderen. Dus liever: ‘Ik vind het niet leuk dat je dat autootje stuk maakt’ in plaats van ‘Je bent stout want je maakt dat autootje stuk’.

Frustratie en boosheid liggen vaak aan de basis van bruut omgaan met materiaal. Als iets niet lukt, borrelen de emoties op en gooit je kind het speelgoed in de hoek. Je helpt je kind door te benoemen wat je ziet: ‘Je gooit met je puzzelstukken, ben je boos omdat het niet lukt?’ Ga samen op zoek naar manieren om met de frustratie om te gaan.

Eens je kind weer wat rustiger is, kan je in eenvoudige taal samen praten over hoe wat je kind dwarszit en hoe het daarop kan reageren. Op momenten dat je kind mooi aan het spelen is, werkt een complimentje erg motiverend. Door op tijd positieve aandacht te geven, vermijd je dat je kind aandacht probeert te trekken door negatief gedrag te stellen.

Blijven dingen toch nog vaak stuk gaan? Betrek je kind bij het zoeken naar een aanpak.  Merk je dat je kind vrij plots vaak dingen kapot maakt, sta dan even stil of er de afgelopen tijd veel zaken veranderd zijn. Een broertje of zusje erbij, de schoolstart, een verhuis, het verlies van een grootouder,… kunnen veel invloed hebben op het gedrag van je kind. 

Meer info

Meer informatie kan je vinden op de site van groei mee. Ben je op zoek naar een luisterend oor, advies, een gesprek. Dan kan je contact opnemen met de opvoedingswinkel en gaan we samen op zoek naar antwoorden op je vragen.

Mr. Henry