Hoe relaxed is vakantie eigenlijk voor ouders?

Yeey het is zomervakantie! Tijd om lekker te ontspannen, geen gehaast meer .. uit verschillende onderzoeken blijkt echter dat vakantie een grote stressfactor is voor ouders. Op vakantie gaan (de aanloop naar, het voorbereiden en de reis zelf) en vooral een zomervakantie invullen in combinatie met werk en kinderen blijkt niet altijd een rooskleurig vooruitzicht.

En zo gek is dat eigenlijk niet als we er eerlijk bij stilstaan. Ons gezinsritme verandert aanzienlijk tijdens lange vakantieperiodes. Veel kinderen hebben ook een soort 'wenperiode' nodig om de overgang van het schoolritme naar vakantieritme te verwerken. Daarnaast speelt de druk van de buitenwereld een rol, vooral met de sociale media die ons perfecte plaatjes voorschotelt van perfecte vakanties, gelukkige kinderen, bewuste uitstapjes .. Als ouders krijg je hierdoor vaak het idee dat het je taak is om de vakantie in te vullen met geweldige activiteiten die je kinderen zich nog jaaaaren zullen herinneren. Ga je fysiek 'op vakantie' dan is die druk vaak nog hoger, want je onderneemt zo'n vakantie één keer per jaar, het kost een hoop geld, het heeft veel vakantiedagen gekost .. meer vooral geen druk, want ontspanning is de regel!

Wees als ouder niet te streng zijn voor jezelf, omarm de 'wenperiode', plan bewust tijd voor jezelf in en ga op zoek naar wat voor jou en je gezin het beste werkt, met vallen en opstaan. Ieder gezin en zelfs gezinslid zit anders in elkaar, wat voor de een werkt, werkt voor de ander totaal niet. Voor de een werken duidelijk weekschema's bijvoorbeeld ook tijdens de vakanties heel goed (toch een beetje voorspelbaarheid en structuur) voor de ander geeft dit teveel druk.

Er zijn dan ook geen pasklare tips&tricks om de vakantie zo relaxed mogelijk te maken (zoals eigenlijk bij elk thema rond opvoeden&opgroeien) Leg de lat vooral niet te hoog voor jezelf als ouder en voor je gezin .. hieronder een aantal ideetjes om wat inspiratie uit op te doen ..

Keep it simple; elk stukje gras (of zelfs andere ondergrond) waar je een deken op legt verandert in een picknickplek, elke tafel waar je doeken overheen legt verandert in een fantasiekasteel, de bibliotheek is een top uitstap voor de meeste kindjes en een dagje naar het bos ook .. een kinderhand is letterlijk en figuurlijk snel gevuld..

Stel een bucket-list op met oudere kinderen; wat willen zij deze vakantie zéker gedaan hebben? Het zal je misschien verbazen welke simpele dingen zij graag willen doen. Uiteraard heb je als ouder nog wel altijd eindbeslissingsrecht of iets het lijstje haalt.

Me-time inplannen; denk niet, ik zal wel kijken wanneer ik deze week eens wat tijd voor mezelf kan nemen, nee .. plan het in. Een avondje naar de zomerbar, een mooie avondwandeling met vriendinnen/vrienden, drankje in je favoriete koffiebarretje met een stapel magazines en een groot stuk taart helemaal voor jou alleen. Probeer deze tijd voor jezelf minstens één keer per week in te plannen.

Uitstapjes in eigen land; het zal je verbazen hoeveel toffe activiteiten er in je eigen regio op de kalender staan in de zomervakantie, of hoeveel interessante plekken er eigenlijk nog te ontdekken zijn in eigen land. Op de website Uit met Vlieg vind je een mooi overzicht van allerlei toffe uitstapjes, tentoonstellingen, openluchtfeesten etc.

Evi Vrehen