Samen veerkrachtig – Wat als je kind niet goed in zijn vel zit?

Van 1 tot 10 oktober is het de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid. Zeg maar de Vlaamse versie van de Werelddag van de Geestelijke Gezondheid. “Samen Veerkrachtig” is dit jaar opnieuw het thema van de 10-daagse. Veerkracht is geen persoonlijkheidskenmerk. Je wordt dus niet geboren als super-veerkrachtig, het is een samenspel van zowel erfelijke eigenschappen als omgevingsfactoren. Je kan je eigen veerkracht versterken, net zoals je een spier traint. Als ouder(s) kan je dus ook aan de slag gaan met de veerkracht van je kind. Elke ouder wil dat zijn kind gelukkig is, goed in zijn vel zit en met vertrouwen in het leven staat. Maar zoals we weten is de realiteit vaak anders. Onze kinderen kampen met een laag zelfbeeld, zitten te piekeren, voelen zich onzeker of worden gepest.

Als ouder(s) voel je je soms machteloos in deze situaties. Je wilt helpen, overnemen, het negatieve gevoel van je kind laten verdwijnen. Maar hoe ondersteun je hen in hun zoektocht? Hoe laat je ze zelf dingen ontdekken die helpend zijn voor hen, die bij hen aansluiten (en daarom niet per se jouw keuze zouden zijn). Aanwezig zijn zonder hun weg al helemaal uit te stippelen, het is een uitdaging.


Tools die jou als ouder (en je kind) kunnen ondersteunen in deze zoektocht:

  • Neem eens een kijkje met je kind op www.noknok.be (of geef het als tip mee) Een interactieve website voor jongeren van 12 tot 16 jaar waar ze informatie en opdrachtjes terug vinden om zich goed in hun vel te voelen.

  • www.fitinjehoofd.be gaat uit van hetzelfde principe als bovenstaande website maar heeft als doelgroep jongeren van 16 jaar en ouder.

  • Ga een open gesprek aan met je kinderen over het thema 'goed in je vel zitten' en alles wat hiermee te maken heeft. Dit kan naar aanleiding van een nieuwsitem, een krantenbericht of een nationale campagne zoals Rode Neuzen dag of de projecten van Te Gek!?

  • Neem eens een kijkje in het boek 'Opvoeden tot Zelfvertrouwen' van Steven Gielis.

  • Denk als ouder eens na over hoe je zelf omgaat met tegenslagen, een moeilijke periode, je eigen zelfbeeld. Ben je erg streng of laat je je negatief uit over jezelf in het bijzijn van je kinderen? Of toon je het bewust niet als je last hebt van een dipje of slechte periode? Als ouders willen we onze kinderen beschermen, maar hiermee schermen we ze teveel af van de realiteit in ons leven. De realiteit is niet enkel positief, soms lopen dingen gewoon wat moeilijker. Je kinderen leren van jou hoe ze hiermee om moeten gaan als je hen eerlijk vertelt over hoe jij deze dingen zelf ervaart.

Neem ook eens een kijkje op www.samenveerkrachtig.be hier vind je een overzicht van alle activiteiten in Vlaanderen tijdens de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid. In de regio Mortsel worden er ook een aantal interessante lezingen georganiseerd. Leer van een ademhalingstrainer wat voor impact je ademhaling heeft op je gezondheid en hoe dit kan bijdragen tot een beter gevoel. Laat je door Jürgen Peeters meenemen in de wereld van stress bij kinderen en wat je als ouders kan doen om hen hierin te ondersteunen. Je goed voelen en een goede nachtrust gaan, zoals we zelf maar al te vaak ondervinden, hand in hand. Kom luisteren naar de mythes rond slaap, wat kan je doen om je nachtrust te bevorderen? Je vindt onze flyer met meer uitleg op deze website via – Publicaties & Links – Publicaties ..

Evi Vrehen