illustratie2.png

Onze vormingen

Naast informatie en persoonlijk advies bieden de opvoedingswinkels ook lezingen, workshops, groepstrainingen en praatcafé's over bepaalde opvoedingsthema's aan. Ons aanbod is gratis, tenzij anders vermeld: in het geval van een lezingen- of trainingsreeks kan er een bijdrage gevraagd worden.

Wil je graag via mail op de hoogte blijven van toekomstige vormingen in de regio? Laat ons je e-mail adres weten en wij houden je up to date!

 

26.09.2019

Opvoeden als alleenstaande ouder

Eenoudergezinnen zijn geen nieuw fenomeen, ze komen steeds vaker voor in onze samenleving. Wie door scheiding of overlijden plots zonder partner de opvoeding van (jonge) kinderen moet verderzetten, staat voor een immense opdracht. Op het eerste gezicht lijkt dit misschien onmogelijk … maar dat is het niet. In deze sessie focussen we op de impact die het ‘alleen vallen’ voor een ouder heeft. We maken tijd voor vragen en eigen inbreng of getuigenissen van de deelnemers. We zoeken samen naar manieren om met deze opvoedingssituatie om te gaan, zowel op emotioneel als praktisch vlak.

Deze vormingsreeks richt zich tot partners waarvan één of beiden kinderen heeft uit een vorige relatie. We bekijken hoe ouderschap en partnerschap op elkaar afgestemd kunnen worden in een nieuwe relatie. Er is aandacht voor de maatschappelijke kijk op nieuw samengestelde gezinnen, op plusouderschap, de beleving van de kinderen etc.

INFO

Datum: donderdag 26 september 2019 van 19u30 tot 22u
Prijs: gratis, maximaal 15 deelnemers
Inschrijven: vanaf augustus, https://reservaties.borsbeek.be/
Locatie: Corneel Smitslei 66, Borsbeek


01.10.2019

Anders kijken en luisteren naar kinderen en jongeren!

Hoe kunnen we kinderen en jongeren begrijpen? Wat te doen met hun ontploffingen, ontembare emoties, apathisch gedrag? Vanuit een ‘andere bril’ leren we kijken naar hun signalen. We gaan concreet op zoek naar mogelijkheden en vaardigheden om hen te helpen gevoelens en onzekerheden constructief te leren veruiterlijken.

INFO

Spreker: Lut Celie
Datum: dinsdag 01 oktober 2019 van 20u tot 21u30
Prijs: gratis, inschrijven is nodig
Inschrijven: huisvanhetkind@kontich.be of 03 246 25 93
Locatie: Bibliotheek Sint Jansplein 8, 2550 Kontich 


09.10.2019

Stress bij kinderen

Niet de wolf op zich, maar de gedachte dat hij uit het bos zou kunnen komen bezorgt ons stress. Gedachten zijn in staat ons lichaam in dezelfde staat van paraatheid te brengen alsof er echt fysiek gevaar is. Kinderen ervaren net als volwassenen stress uit allerlei bronnen: levensgebeurtenissen, sociale verwachtingen, overprikkeling door tv, computer, … Op deze avond gaan we dieper in op hoe stress werkt en het samenspel tussen context, lichaam, emotie, denken en gedrag.

INFO

Spreker: Jürgen Peeter
Datum: woensdag 9 oktober 2019 van 19u30 tot 21u30
Prijs: gratis
Inschrijven: mortsel@opvoedingswinkel.org of 0473 47 37 37
Locatie: De Link, Antwerpsestraat 179, Mortsel


Als kleine kinderen groot worden  

Tieners komen vroeg of laat in contact met tabak, alcohol en andere drugs. Mag ik mijn kind van elf een slokje wijn laten proeven op een familiefeest? Welke regels stel ik over alcohol als mijn veertienjarige dochter naar een fuif gaat? Wat kan ik doen als mijn zoon van vijftien dronken thuiskomt? Wat zeg ik tegen mijn vijftienjarige dochter als een klasgenoot van school is gestuurd voor cannabisgebruik? In groep worden deze vragen besproken aan de hand van filmpjes en oefeningen. Hoe kan je via de opvoeding alcoholgebruik zo lang mogelijk uitstellen en tabak- en druggebruik voorkomen?

Deze vormingen zijn gratis, inschrijven is nodig;

minimum 12 - maximum 15 deelnemers.

Deze infoavond kadert in de campagne #Feestje Bouwen – Hou Het Helder:
www.feestje-bouwen.be

INfo

Edegem

Datum: donderdag 10 oktober 2019 van 19u30u tot 22u
Prijs: gratis
Inschrijven: huisvanhetkind@edegem.be of 03 289 21 13

Locatie: ’t Zwaluwnest, Drie Eikenstraat 16

Boechout

Datum: dinsdag 15 oktober 2019 van 19u30u tot 22u
Prijs: gratis
Inschrijven: vrijetijd@boechout.be of 03 460 06 80
Locatie:  Theater Vooruit, Sint-Bavoplein 17

Mortsel

Datum: dinsdag 5 november 2019 van 19u30u tot 22u
Prijs: gratis
Inschrijven: onthaal@mortsel.be of 03 444 17 17
Locatie:  Cel Vrije Tijd, H. Kruisstraat 16

Kontich

Datum: donderdag 19 november 2019 van 19u30u tot 22u
Prijs: gratis
Inschrijven: huisvanhetkind@kontich.be of 03 246 25 93
Locatie: Bibliotheek, Sint Jansplein 8


15.10.2019

Digitaal ontmaagd: over bloemetjes, bijtjes en dickpics

Met je pubers over seks praten: niet simpel. Doet de gedachte aan gênante gesprekken het schaamrood naar je wangen stijgen? Ben je bang om je bloot te geven en is sexting ver van je bed? Sarah zet je via concrete situaties en praktische tips een heel eind verder en helpt je korte metten maken met taboes. Zo kan je met een gerust hart je tieners hun weg laten zoeken op het pad van liefde en seks; in real life en digitaal.

INFo

Spreker: Sarah Van Gysegem
Datum: dinsdag 15 oktober 2019 vanaf 20u
Prijs: gratis
Inschrijven: info@gezinsbondhove.be
Locatie:  Regina Pacis 1, Mortselsesteenweg 70 Hove, refter lagere school


24.10.2019

Omgaan met verschillende karakters

Extreem gedrag wordt vaak verward met pathologisch gedrag (adhd, autisme, ...). In deze vorming verkennen we een aantal ‘gezonde’ persoonlijkheidskenmerken met een scherp kantje.

Soms zal een kind bepaalde gedragsvormen sterker ontwikkelen om er voordelen uit te halen zoals extreme koppigheid, boos gedrag, etc. Elk karakter ontwikkelt bovendien zijn eigen taal en logica. Met deze vorming bieden we kennis en inzichten over hoe je op een efficiënte en vooral minder vermoeiende manier met dit gedrag om kan gaan.

INFO

Spreker: Hendrik Gaublomme

Datum: donderdag 24 oktober 2019 vanaf 19u30
Prijs: gratis
Inschrijven: vanaf september, https://reservaties.borsbeek.be/
Locatie: Corneel Smitslei 66, Borsbeek